[Blog Tur] 5. Dalga - Rick Yancey | Uzaylı İstilasında Hayatta Kalma Kılavuzu






Kitap: 5. Dalga
Seri: 5. Dalga
Yazarı: Rick Yancey
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 464
1. Dalga'dan sonra sadece karanlık hüküm sürüyor.2. Dalga'dan sonra sadece şanslı olanlar kaçıyor.Ve 3.'den sonra yalnızca şanssız olanlar hayatta kalıyor.4. Dalga'dan sonra tek bir kural geçerli: Kimseye güvenme.
Şimdi, 5. Dalga'nın şafağında, yalnız bir otobanın üstünde Cassie 'Onlar'dan kaçıyor. İnsan gibi görünen, kırsal alanları dolaşıp gördükleri herkesi öldüren ve Dünya'nın son kurtulanlarını dağıtmış olan varlıklardan. Yalnız olmak, hayatta kalmak demek, Cassie buna inanıyor, tâ ki Evan Walkers'la tanışana kadar. Aldatıcı ve gizemli Evan Walkers, Cassie'nin kardeşini kurtarmadaki tek umudu olabilir - hatta belki de kendi kaçışındaki.
Ama Cassie; Güveni veya umutsuzluğu, meydan okumayı veya teslim olmayı, yaşamı veya ölümü; seçmek zorunda. Pes etmek veya ayağa kalkmayı seçmek zorunda.
17 yaşındaki Cassie Sullivan ;  gökyüzünde ‘Ana Geminin’ geminin belirmesinden 10 gün sonra başlayan uzaylı istilasında boy gösteren dalgalarda hayatta kalma mücadelesi veren milyarlarca insandan birisi.

‘1. Dalga’  tüm elektronik aletleri çalışamaz hale getiren elektromanyetik bir sinyal yayarak uçakların düşmesine, gemilerin okyanusun ortasında kalmasına ve dünyanın karanlığa bürünmesine sebep olur. ‘2. Dalga’  suları yükseltir, bir nevi dünyayı insanlardan arındırır. ‘3. Dalga’  Kızıl Ölümün gelişidir, kuşlarla yayınlan ölümcül virüs milyonlarca insanı öldürür. ‘4. Dalga’ Susturucuların insan avlama vaktidir. Peki ya sıradaki? ‘5. Dalga’ nelere sebep olacak?



Dalgalardan kurtulmak hayatta kalmanın tek yolu değil havada gezinen gözcü adı verilen küçük araçlar insanları aramakta ve eğer insan varlığı tespit ederse oraya ateş açmaktadır. Zaten 4. Dalga ile meydana çıkan Susturuculardan sonra işler iyice karışır. Susturucular insanlardan ayırt edilememekte ve etrafınızda gördüğünüz herhangi biri bile Susturucu olabilmektedir. Bu yüzden 4. Dalganın kuralı: Kimseye Güvenme.

Hayatta kalan son insansam-ki muhtemelen de öyleydim- mahvolmuştum. Ama eğer öyleysem, türümün sonuncusuysam, insanlık tarihinin son sayfasıysam, hikayenin böyle bitmesine hayatta izin vermeyecektim.  Son kişi olabilirdim ama hala ayaktaydım. Terk edilmiş bir otobanda, ormanda onu bekleyen ve yüzü görünmeyen avcısıyla  yüzleşecek olan kişiydim. Ben ne kaçıyordum ne de saklanıyordum, ben yüzleşiyordum.  Çünkü eğer son kalan bensem, insanlığın ta kendisiydim. Ve eğer bu insanlığın son savaşıysa, onun savaş meydanı da bizzat bendim.
–Sayfa 111: Cassie

Cassie  kardeşi Sam  ve babası ile birlikte 3. Dalgadan sağ çıkan bazı insanların yaşadığı Kül Çukuru Kampına  gider ancak burada yaşanan bazı beklenmedik olaylar onu kardeşi ve babasından ayırıyor. Spoiler yedim diye korkmayın zaten bu bilgi kitabın iç kısmına kıvrılmış kapağın devam kısmında yazıyor. *o kısma ne dese bilemedi* :P



Yalnız kalan Cassie  kardeşini bulma yolunda ilerlerken Evan Walker  ile karşılaşır. Evan Walker  ailesini ve sevdiği kim varsa kaybetmiş birisi. Ailesinin çiftliğinde tek başına yaşayan Evan bana göre Cassie için bir dönüm noktası oldu. En azından Cassie ’ye sahip çıktı ve çoğu konuda yardım etti.


Bizi öldürmeyen şey bizi keskinleştirir. 
Sertleştirir. 
Bizi terbiye eder.
–Sayfa 449: Cassie

Kitapta sadece Cassie ’nin bakış açısını görmüyoruz. Ben Parish  ve Sam ’in de bakış açılarından okuma fırsatı buluyoruz.  Karakterlerinin kendi bakış açılarının bittiği bölümler hep en heyecanlı yerleriydi, bu da kitabı daha fazla okuma isteği yaratıyordu. :3


Ben Parish ’e değinmek gerekirse. Dalgalardan önceki hayatında popülerliği had safhada kızların gözdesi  ve Cassie ’nin platonik olarak aşık olduğu çocuktu. Değişen dünyada artan sokak serserilerinin saldırısı sırasında bir çok insan gibi o da ailesinden oldu. 3. Dalgada  yakalandığı salgın yüzünden ölümü bekleyen Ben , askeriyeden gelen insanların sayesinde iyileşir ve Wright-Patterson’da askeri eğitim alır. Şu an için Ben  hakkında bahsedeceklerim bu kadar ama kitapta çok önemli bir rol aldığını bilin. :3

Sana ölümü sevmeyi öğreteceğim. 
Senin içini kederden, pişmanlıktan, kendine acımaktan arındıracağım ve yerini nefret, kurnazlık intikam ruhuyla dolduracağım. 
Son direnişimi burada yapacağım, 
Benjamin Thomas Parish. … 
Ve sen de benim savaş meydanım olacaksın.
–Sayfa 140: Vosch

Yazarın yazım tarzına bayıldım, geçmişte olan şeyler ve şu anda yaşanan şeyleri bir arada yazmış. Ayrıca yazar genç bir kızın düşüncelerini gerçekçi bir şekilde yansıtabilmiş. Cassie zaten komik ve güçlü bir karakter ama en sevdiğim yanı badass olması.  Yanında M16 ve Luger taşıyan kızın güçlü olmaması yanlış olurdu zaten. >_<

Serinin ikinci kitabı The Infinite Sea  19 Eylül 2014’de Amerika’da satışa çıkıyor. Umarım ülkemizde kısa süre içerisinde çıkar, 5. Dalga  öyle bir bitti ki aklımda çok fazla soru var. İsim konusuna gelecek olursak büyük ihtimalle ‘Sonsuzluk Denizi’  olacak çünkü 5. Dalga ’da bu isimde bir bölüm var.



5. Dalga ’nın film uyarlaması 29 Ocak 2016’da vizyona girecek. Cassie  ve Ben  için seçimler çok iyi hatta Ben  acayip taş olmuş ama Evan  için aynı şeyi söyleyemeyeceğim hep Drew Roy ’u beklerdim Alex Roe  olmamış. Ayrıca filmden baya ümitliyim kitapta muhteşem aksiyon sahneleri var ve içinde geçtiği dünyanın havası filme iyi yansıtılırsa efsanevi olur. *-*



Uzaylı İstilasında Hayatta Kalma Kılavuzu

1- İsviçre Çakısı 
Baban ya da eli işe yatkın komşunda muhtemelen  bir çift vardır. Pensesi,  tırtıklı bıçağı ve tel kesicisi var. – kısacası dünyanın sonunda ihtiyaç duyacağınız her şey var.


2- Su Şişesi 
İçtiğiniz ya da kullandığınız suyun temiz ve sağlıklı olması en önemli şeylerden birisi. Eğer dere veya nehirden su almak zorunda kalırsanız 10 dakika boyunca kaynatın.


3- Pusula
Telefona uygulamasını indire bileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Unutun onları, telefonlar 1. Dalgada kızardı. Yolu adım adım tarif etmese de, ormanda kaybolmanızı engelleyecektir.


4- Silah 
Eğer hayatta kalmak istiyorsan, içindeki savaşçı ile kucaklaş. Annen ve baban her zaman seni korumak için etrafında olmayacak yani kendini korumayı öğrenmelisin. Cephane kısıtlı olsa da ateş etmeyi öğrenmelisin –uzaylılarla yakın temasa geçmek istemeyiz değil mi?


5-İlk Yardım Seti 
Yaralanman kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden her zaman  iyi donatılmış bir İlk Yardım Seti bulundurmalısın. Enfeksiyonları önlemek için bir numaralı önceliğin bu olmalı.


6- Kafa Feneri
 Geceleri yolunuzu bulmak için kullanabilirsiniz. (Unutma! Dikkatli kullanmazsan Ötekiler için nokta hedef haline gelebilirsin.)




11 yorum :

  1. ya ben anlamadım 5. dalgayı aldım arkasında seri yazıyor şimdi son kitabımı almış oldum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5.dalga son kitap değil 1.kitap. Son kitabın adı;5.dalga Sonsuz Deniz.

      Sil
    2. birde last star diye 3. kitap var

      Sil
  2. serinin 1. kitabı 5.dalga, 2.si Infinite Sea( sonsuzluk denizi), 3.sü de Last Star gibi bişeydi heralde^^

    YanıtlaSil
  3. Kitap son kitap değil, 1., 2., 3., 4.Dalgalar'dan biraz kitapta bahsediliyor. Bu serinin ilk kitabı ve 5.Dalga'da yaşananları anlatıyor. Ayrıca evet
    1.Kitap: 5.Dalga
    2.kitap: Sonsuz Deniz
    3.kitap: Last Star (son yıldız)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. peki sonncu kitabın ne zaman türkçe'ye çevrileceğini biliyor musun???

      Sil
  4. http://ufovakasi.blogspot.com.tr/ Bu Blogu Herkese Tavsiye Ederim Sizde Kaçırılma Yada şahit oldugunuz Ufo olayları Varsa Bu Siteye Bakabilirsiniz..

    YanıtlaSil
  5. ya ben team Evan'ım ama bencede Evan olmamış

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. 5.dalga birinci kitap
    sonsuz deniz ise serinin ikinci kitabı ve
    3. kitabın-yani sonuncunun-adı da son yıldız

    YanıtlaSil

İzleyiciler

Ne Okuyorum


goodreads.com

Çok Okunanlar

Kitap Bannerları

Across the Universe by Beth Revis
Beautiful Creatures by Kami Garcia & Margaret Stohl
Benny Imura by Jonathan Maberry
Covenant by Jennifer L. Armentrout
Delirium by Lauren Oliver
Divergent by Veronica Roth
Gölge ve Kemik || Leigh Bardugo
The Infernal Devices by Cassandra Clare
Iron Fey by Julie Kagawa
Legend by Marie Lu
Maze Runner by James Dashner
Matched by Ally Condie
The Mortal Instruments by Cassandra Clare
Penryn & the End of Days by Susan Ee
Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan
The Seven Kingdoms by Kristin Cashore


Cinder

Açlık Oyunları || Suzanne Collins
The Eve Trilogy by Anna Carey
 Tahereh Mafi || Bana Dokunma / Shatter Me

Team Bannerları

Covenant by Jennifer L. ArmentroutHush, Hush by Becca Fitzpatrick
The Hunger Games by Suzanne CollinsIron Fey by Julie Kagawa
The Infernal Devices by Cassandra ClareMatched by Ally Condie
The Mortal Instruments by Cassandra ClareThe Selection by Kiera Cass
Shatter Me by Tahereh MafiUglies by Scott Westerfeld

Etiketler

2 Puan 2014 2015 2Mim 3 3 Puan 4 4 Puan 4.5 Puan 5 5 Puan 5. Dalga A Discovery Of Withes Açlık Oyunları Adam Adelice Aiden Ak Akiva Alex Alexandra Bracken Alina Allegiant AllyCondie America Amie Kaufmann Amor Nervosa Deliria Amy Andy Weir Anna Carey Annalise Aria Art3emis Artemis ArtemisYayınları Ash Aslı Dağlı Aspen Ateşi Yakalamak Augustus Aynı Yıldızın Altında Başlat Bea Bela Ben Benim Uzak Yıldızım BeniSeç Beth Revis Bilge Bilim Kurgu Bir Milyon Güneş Breathe . Brimstone Cadılar Cadıların Keşfi Caleb CassandraClare Cassie Cevap Christana Cinder CityofBones CityofHeavenlyFire ClARY Cumartesiİlk10 Cumatesiİlk10 ÇıkmasınıBeklediğimKitaplar Çırak Çirkinler Danielle Paige David Levithan Day Deborah Harkness DeliDolu Demir Kız Demir Kral Dex Diana Bishop Distopya Divergent DoganEgmont Dorothy Must Die DoSaB Dört Duman ve Kemiğin Kızı Dünyanın Gölgesi DvKK Efsane Eğer Yaşarsam Eksik Parça EpicReads Erik ErnestCline Etkinlik Evan Eve Evrenin Ötesi Fantasy Fire & Flood Four Gayle Forman GenniferAlbin Go! Kitap GodSpeed Goodreads HalfBad Hana Hazel Her Gün HollyBlack If I Stay Iko Illea Isaac İthaki İzlediklerim İzlediklerimiz Jace John Green Jost JulieKagawa Juliette June Kağıttan Kentler Kaidan Rowe Kan Şarkısı Kara Karanlık Zihinler Karou Katsa Kıyamet Sonrası KieraCass Kimera Kira Kitap Tanıtımı Kitap Tanıtımları KitapKurtlarıBlogTur KitapMimi KonuşanKitaplar Ky Labirent Lauren Oliver Leanansidhe Lena Mara Dyer Marie Lu MarissaMeyer Marslı Matthew Clairmont Maxon Meagan Spooner Meghan Meleğin Düşüşü Melek Mia Mik Mim Nathan Nefes New Beijing OASİS Olimpos Optik'inKitapBlogu Oz Büyücüsü Parçalanmış Dünyam Parodi Parzival Pegasus PegasusYayınları Penryn Po Prince Kai Puck Quuin Raffe ReadyPlayerOne Retelling Rick Yancey Ruby Sally Green Sam Samantha Shannon SarahCrossann ScottWesterfeld Seth Sonsuza Dek Soru SoruCevap Söyleşilerimiz Space Opera SpaceOpera Susan Ee SusanEe Tag Tally Tatlı Şeytan Tatlı Tehlike Tfios The 5th Wave The Bone Season The Darkest Minds TheBookSacrifice TheInfiniteSea These Broken Stars Tobias Top10 Tris Tudem Uğur Mehter Under The Never Sky Uyumsuz Uzaylılar-BilimKurgu-Distopya Vaelin Al Sorna Vampirella Veronica Rossi Veronica Roth Victoria Scott Video Warner Wouldyourather Xander YA Yandaş Yaratıcı Yayınları Yedi Krallık Yeni Dünya YeniHaberler Yetenek Yorumladıklarım Yorumladıklarımız Zuzana

Tık!

Ne Kadar Okumuşum?

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Alican has read 62 books toward his goal of 70 books.
hide

Copyright © Fanboyun Günlüğü | Blogger Theme By Lasantha